Απουσία εναέριων σωστικών μέσων στην Βόρειο Ελλάδα

Απουσία εναέριων σωστικών μέσων στην Βόρειο Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 9514/04.04.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας


Σημαντικές ελλείψεις σημειώνονται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά στα εναέρια μέσα διακομιδής και μεταφοράς ασθενών, αλλά και ελικοπτέρων έρευνας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και διάσωση εμπλεκομένων ατόμων. Η Βόρεια Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να καλύψει τέτοιου είδους ανάγκες, να αντιμετωπίσει περιστατικά κρίσιμα που ακόμα και ένα λεπτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Τα μεταγωγικά που υπάρχουν στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεπώς σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, απογειώνονται αεροσκάφη από την Ελευσίνα με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Αντίστοιχα στις περιπτώσεις που χρειάζεται να απογειωθεί ένα ελικόπτερο έρευνας από την Ελευσίνα για να διεξάγει αναγνωριστική πτήση σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, του απομένει περίπου το ένα πέμπτο του χρόνου πτήσης, καθώς δαπανά τα τέσσερα πέμπτα του χρόνου που έχει σε καύσιμα μέχρι να φτάσει στο σημείο έρευνας.
Χώρος και εγκαταστάσεις κατάλληλες για να φιλοξενήσουν εναέρια σωστικά μέσα μεταφοράς υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα και οι ανάγκες τους καλύπτονται από αντίστοιχα ραντάρ. Επιπλέον, όμως, χρειάζεται να δημιουργηθούν και οι κατάλληλές υποδομές - ελικοδρόμια στα νοσοκομεία ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά των ασθενών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Εθνικής Άμυνας:


- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξοπλιστεί η Βόρεια Ελλάδα με εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών;

- Υπάρχει πρόβλεψη και πρόθεση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές - ελικοδρόμια σε νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας για την εναέρια μεταφορά ασθενών;

Απαντήσεις Υπουργείων